Циблівська громада

Київська область, Бориспільський район

Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку! Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання.

Дата: 12.06.2023 15:23
Кількість переглядів: 100

Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку!

Літо - найбільш сприятливий час для виникнення та розповсюдження інфекційних
хвороб, шляхом передачі яких є вода, адже саме в цей період створюються сприятливі
умови для розмножування та розповсюдження збудників патогенних мікроорганізмів.
Забруднення води патогенними мікроорганізмами відбувається багатьма шляхами.
Найбільш часто – в наслідок спуску в водойми неочищених стічних вод. Особливу
небезпеку становлять каналізаційні стоки промислових підприємств, що переробляють
тваринну сировину. Також водоймища можуть бути забруднені виділеннями корів, що
купаються у водоймі, диких тварин, гризунів або водоплавних птахів. Таким чином в воду
попадають збудники інфекційних хвороб з водним шляхом передачі.
Все це робить воду небезпечною в епідеміологічному відношенні. Тому
неприпустимо ковтати воду з водойми під час купання і мити в ній фрукти або овочі перед
їх вживанням.
Деякі з інфекційних хвороб, фактором передачі яких є вода відкритих водойм:
Лямбліоз. Перші ознаки захворювання з’являються через 1-2 тижні після випадкового
ковтання зараженої води під час купання. Симптоми: діарея, нудота, біль в животі.
Небезпека - сильне зневоднення організму.
Лептоспіроз. Хвороба починається з головного болю, високої температури тіла, болі у
литкових м’язах, в животі. Переважно уражаються нирки, печінка, нервова система.
Супроводжується розвитком інтоксикації, геморагічним синдромом, нерідко жовтухою.
Зараження відбувається під час умивання, купання та ковтання зараженої води водойм.
Холера. Характеризується діареєю, блювотою, біллю у животі. Швидко призводить до
зневоднення та зменшення концентрації мінеральних речовин в організмі. Без належного
лікування може призвести до смерті.
Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил збереже Ваше здоров’я.
 Для безпечного купання користуйтеся лише офіційно відведеними  органами
місцевого самоврядування місцями;
 Звертайте увагу на сигнальні знаки (прапорці, таблички), що повідомляють про
забруднення водойми;
 Не купайтесь у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, підприємства,
фермерські господарства;
 Утримуйтеся від купання у водоймі, де плавають качки або купається велика
рогата худоба;
 Під час купання намагайтеся не ковтати воду;
 Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте
спеціальними дезінфікуючими засобами;
 Під час заміських прогулянок майте з собою достатній індивідуальний запас
питної води;
 Не заходьте у воду серед заростей болотних рослин.

Фото без опису

Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання.
Літо це не тільки гарна погода, виїзди на природу, відпустки, але й пора
року, яка є лідером по харчовим отруєнням та гострим кишковим
захворюванням.
Гострі кишкові захворювання (гастроентероколіти, дизентерія,
сальмонельоз, холера, черевний тиф та інші) розповсюджуються фекально-
оральним шляхом, передаються через вживання зараженої їжі, води, під час
купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту,
призводять до ураження шлунково-кишкового тракту.
Харчові токсикоінфекції, виникають після вживання в їжу продуктів,
що містять бактерії та їх токсини, які за зовнішнім виглядом, запахом, смаком
не відрізняються від доброякісних. Збудники харчових токсикоінфекцій
потрапляють в харчові продукти внаслідок порушення санітарних умов їх
приготування та зберігання.
Харчові токсикоїнфекції та гострі кишкові захворювання починаються з
нудоти, повторної блювоти, переймо подібних болей у животі, рідких
випорожнень від декількох до 10 разів на добу і більше. Температура тіла
підвищується короткочасно до 38-39 С°, приєднується озноб, загальна
слабкість, нездужання, головний біль, зниження артеріального тиску.
Виразність клінічних проявів залежить від виду збудника та об’єму
рідини, що втрачається хворим при блювоті і діареї.
Для профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань
необхідно:
 Суворо дотримуватись умов і термінів зберігання харчових
продуктів;
 Купувати харчові продукти в установлених місцях роздрібної
торгівлі за наявності документів, що підтверджують їх походження,
якість та безпеку;
 Забезпечувати правильну термічну обробку страв, у тому числі
виготовляємих на відкритому вогні в умовах пікника;
 Зберігати та обробляти сиру їжу і готові страви окремо, щоб
уникнути перехресного зараження хвороботворними
мікроорганізмами;
 Обмежити споживання в літній період багатокомпонентних
заправлених майонезом, сметаною, йогуртами салатів;
 Не варто купувати продукти поблизу автотрас, на стихійних ринках,
адже найчастіше саме у таких місцях продукти продаються без
дотримання санітарних норм і правил;
 Для пиття використовувати тільки чисту проточну, кип’ячену воду;
 Важливо не допускати забруднення харчових продуктів виділеннями
мух, домашніх тварин, гризунів, птахів;
 Обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни.
Пам’ятайте! Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь