Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку! Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання.
Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку!
Літо - найбільш сприятливий час для виникнення та розповсюдження інфекційних
хвороб, шляхом передачі яких є вода, адже саме в цей період створюються сприятливі
умови для розмножування та розповсюдження збудників патогенних мікроорганізмів.
Забруднення води патогенними мікроорганізмами відбувається багатьма шляхами.
Найбільш часто – в наслідок спуску в водойми неочищених стічних вод. Особливу
небезпеку становлять каналізаційні стоки промислових підприємств, що переробляють
тваринну сировину. Також водоймища можуть бути забруднені виділеннями корів, що
купаються у водоймі, диких тварин, гризунів або водоплавних птахів. Таким чином в воду
попадають збудники інфекційних хвороб з водним шляхом передачі.
Все це робить воду небезпечною в епідеміологічному відношенні. Тому
неприпустимо ковтати воду з водойми під час купання і мити в ній фрукти або овочі перед
їх вживанням.
Деякі з інфекційних хвороб, фактором передачі яких є вода відкритих водойм:
Лямбліоз. Перші ознаки захворювання з’являються через 1-2 тижні після випадкового
ковтання зараженої води під час купання. Симптоми: діарея, нудота, біль в животі.
Небезпека - сильне зневоднення організму.
Лептоспіроз. Хвороба починається з головного болю, високої температури тіла, болі у
литкових м’язах, в животі. Переважно уражаються нирки, печінка, нервова система.
Супроводжується розвитком інтоксикації, геморагічним синдромом, нерідко жовтухою.
Зараження відбувається під час умивання, купання та ковтання зараженої води водойм.
Холера. Характеризується діареєю, блювотою, біллю у животі. Швидко призводить до
зневоднення та зменшення концентрації мінеральних речовин в організмі. Без належного
лікування може призвести до смерті.
Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил збереже Ваше здоров’я.
Для безпечного купання користуйтеся лише офіційно відведеними органами
місцевого самоврядування місцями;
Звертайте увагу на сигнальні знаки (прапорці, таблички), що повідомляють про
забруднення водойми;
Не купайтесь у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, підприємства,
фермерські господарства;
Утримуйтеся від купання у водоймі, де плавають качки або купається велика
рогата худоба;
Під час купання намагайтеся не ковтати воду;
Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте
спеціальними дезінфікуючими засобами;
Під час заміських прогулянок майте з собою достатній індивідуальний запас
питної води;
Не заходьте у воду серед заростей болотних рослин.
Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання.
Літо це не тільки гарна погода, виїзди на природу, відпустки, але й пора
року, яка є лідером по харчовим отруєнням та гострим кишковим
захворюванням.
Гострі кишкові захворювання (гастроентероколіти, дизентерія,
сальмонельоз, холера, черевний тиф та інші) розповсюджуються фекально-
оральним шляхом, передаються через вживання зараженої їжі, води, під час
купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту,
призводять до ураження шлунково-кишкового тракту.
Харчові токсикоінфекції, виникають після вживання в їжу продуктів,
що містять бактерії та їх токсини, які за зовнішнім виглядом, запахом, смаком
не відрізняються від доброякісних. Збудники харчових токсикоінфекцій
потрапляють в харчові продукти внаслідок порушення санітарних умов їх
приготування та зберігання.
Харчові токсикоїнфекції та гострі кишкові захворювання починаються з
нудоти, повторної блювоти, переймо подібних болей у животі, рідких
випорожнень від декількох до 10 разів на добу і більше. Температура тіла
підвищується короткочасно до 38-39 С°, приєднується озноб, загальна
слабкість, нездужання, головний біль, зниження артеріального тиску.
Виразність клінічних проявів залежить від виду збудника та об’єму
рідини, що втрачається хворим при блювоті і діареї.
Для профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань
необхідно:
Суворо дотримуватись умов і термінів зберігання харчових
продуктів;
Купувати харчові продукти в установлених місцях роздрібної
торгівлі за наявності документів, що підтверджують їх походження,
якість та безпеку;
Забезпечувати правильну термічну обробку страв, у тому числі
виготовляємих на відкритому вогні в умовах пікника;
Зберігати та обробляти сиру їжу і готові страви окремо, щоб
уникнути перехресного зараження хвороботворними
мікроорганізмами;
Обмежити споживання в літній період багатокомпонентних
заправлених майонезом, сметаною, йогуртами салатів;
Не варто купувати продукти поблизу автотрас, на стихійних ринках,
адже найчастіше саме у таких місцях продукти продаються без
дотримання санітарних норм і правил;
Для пиття використовувати тільки чисту проточну, кип’ячену воду;
Важливо не допускати забруднення харчових продуктів виділеннями
мух, домашніх тварин, гризунів, птахів;
Обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни.
Пам’ятайте! Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати!